Hyppää sisältöön

02.02.2021

Asiantuntijasisällöt

Missä kesän kuntavaalit käydään?

Kuntavaalit lähestyvät ja se näkyy myös meillä mediamyynnissä. Juuri nyt puolueita ja ehdokkaita kiinnostaa kuulla, mitkä ovat tämän kevään parhaat keinot tavoittaa äänestäjät.

Tulevissa vaaleissa kuntalaiset valitsevat oman kuntansa ylimmän toimielimen valtuuston, jossa tehdään kuntalaisten arkea koskettavat päätökset. Nämä päätökset ovat lähellä ihmisiä. Siksi onkin tosiaan syytä miettiä tarkkaan, miten ehdokkaat pääsevät lähelle äänestäjiä – varsinkin näinä aikoina, kun moni mieluummin suosii etäisyyden pitämistä.

Mieleen tulee kysymys: missä vaalit tänä vuonna oikeastaan käydään?

Äänestäjät hakevat tietoa lehdistä

Julkisessa keskustelussa tulevien kuntavaalien päänäyttämöksi on arvioitu ainakin pääkaupunkiseutua ja maakuntia. Joku saattaa myös olla sitä mieltä, että vaalit käydään vain ja ainoastaan sosiaalisen median syövereissä.

Mutta mitäpä jos tänä vuonna vaalit voitetaankin sanomalehtien ja kaupunkilehtien printti- ja verkkosivuilla? Annas kun perustelen.

Uutismedian liiton toteuttaman tuoreen Kuntavaalimediat 2021 -tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa eli 58 % suomalaisista aikoo hakea tietoa äänestyspäätöksensä taustaksi painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä.

Saman tutkimuksen mukaan kaupunkilehtien printti- tai digimuotoisista lehdistä tietoa äänestyspäätöksensä taustaksi hakee puolestaan 42 % suomalaisista.

Kuten alla oleva kaaviokin kertoo, sanomalehti on äänestyspäätökseen vaikuttavan tiedonhankinnan kanavana ylivoimainen ykkönen ja kaupunkilehdet tulevat hyvänä kakkosena ennen muita mediamuotoja.

Kuntavaalimediat 2021 -tutkimus
Kuntavaalimediat 2021 -tutkimus, Tuhat suomalaista 1/2021 (Uutismedian liitto / IROResearch)

Tutkimuksen perusteella voidaan myös todeta, että mitä varmemmin ääniuurnilla aiotaan vierailla, sitä suurempi on sanomalehtien ja kaupunkilehtien merkitys äänestyspäätöksen tukena. Tutkimukseen vastasi 1000 suomalaista välillä 19.–27.1.2021. Tutkimuksen toteutti IROResearch Uutismedian liiton toimeksiannosta.

Mitä puolueiden ja ehdokkaiden tulee huomata vaalimainonnassa?

Tutkitun tiedon perusteella näyttäisi siis siltä, että mediakanavista nimenomaan sanomalehdillä ja kaupunkilehdillä on tämän kevään kuntavaaleissa iso merkitys. Ja mediatilaan liittyvien kyselyjen kiihtyvästä tahdista päätellen myös osa ehdokkaista on samalla kannalla.

Lehti-ilmoittelusta (syystäkin!) innostuvan vaalimainostajan kannattaa nyt kuitenkin muistaa pari asiaa:

1. Suosi äänestäjien tuntemaa mediaa. Kuntavaalimediat 2021 -tutkimuksen perusteella suomalaiset hakevat kuntavaalien äänestyspäätöksiin tukea niistä sanomalehdistä ja kaupunkilehdistä, joista he muutenkin kertovat seuraavansa säännöllisesti asuinkuntansa asioita.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaali-ilmoittelijan kannattaa näkyä niissä lehdissä, joita äänestäjät lukevat ja joissa käsitellään äänestäjiä koskevia paikallisia asioita. Samaisen tutkimuksen mukaan painetuista tai digitaalisista sanomalehdistä asuinkuntansa uutisointia seuraa 70 % ja kaupunkilehdistä 59 % suomalaisista.

2. Luotettava ehdokas ansaitsee luotettavan mediaympäristön. Lehti-ilmoittelua suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lehden tavoittavuuslukujen ja peittoprosenttien lisäksi luotettavuus ja mediaympäristön koettu laatu – ethän varmaan pystyttäisi vaalitelttaasikaan kovin epämääräiseen tai luotaantyöntävään ympäristöön.

Yleisesti ottaen nimenomaan sanomalehti on kanavana hyvin luotettavaksi koettu. IRO Researchin elo-syyskuussa tekemän Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan koko Suomen aikuisväestöstä kolme neljästä (75 %) luottaa painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin.

Hyvää vaalikevättä ja -kesää!

Olemme Ilkassa rakentaneet kuntavaaliehdokkaille ja puolueille erilaisia paketteja, jotka auttavat oman kotikunnan ja -kaupungin äänestäjien tavoittamisessa. Ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä sinun tarpeisiisi sopiva vaalipaketti.

Nappaa kalenterista aika meidän asiantuntijan kanssa

Haku