Hyppää sisältöön

20.09.2023

Asiantuntijasisällöt

Digimarkkinointia itse vai ulkoistetusti? Usein kysytyt kysymykset 

Kannattaisiko ulkoistaa digimarkkinointi, vai onko fiksumpi hoitaa markkinointi in-house? Jos ulkoistaa osan markkinoinnista, mikä on luontevin jättää markkinointitoimistolle ja mitä tehdä itse? Kuinka paljon aikaa ulkoistettu markkinointi säästää minulta? Näihin kysymyksiin saat vastaukset tästä artikkelista.


Kannattaako digimarkkinointi ulkoistaa kokonaan vai osittain? 

Se riippuu täysin yrityksestäsi ja tavoitteistasi! 

Hieman yleisempää on ulkoistaa jokin osa-alue markkinoinnista, mutta voit antaa myös koko paletin luotettavan kumppanin vastuulle. Tarpeistasi ja budjetistasi riippuen voit saada joko kädet savessa työskentelevän markkinointispesialistin tai strategisia linjoja miettivän ulkoistetun markkinointipäällikön – tai molemmat. 

Kannattaa valita kumppani, jonka kanssa ulkoistuksen laajuutta voi sujuvasti säätää, jos esimerkiksi resurssinne ja tavoitteenne muuttuvat. Ihannekumppanilla on myös paljon osaamista, jolla vastata uusiin tarpeisiinne. 


Mitä digimarkkinoinnista kannattaa ulkoistaa? 

Jos yrityksessäsi ei ole omasta takaa markkinoinnin osaamista, voit ulkoistaa vaikka kaiken digimarkkinoinnin. 

Erityisesti taktiset toimenpiteet kannattaa ulkoistaa markkinointitoimistolle – silloinkin, kun teillä on jonkin verran markkinoinnin resursseja talon sisällä. Taktisten mainosten ylläpitäminen vie aikaa ja vaatii paljon optimointia ja testausta. 

Nämä digimarkkinoinnin osa-alueet kannattaa ulkoistaa 

  • verkkosivujen suunnittelu ja toteutus 
  • Google-verkoston mainonta 
  • taktinen sosiaalisen median mainonta. 

Suosittelemme myös rohkeasti ulkoistamaan sisällöntuotantoa ja luovaa tekemistä. Jopa vaativilla erikoisaloilla, joilla on paljon omaa sanastoa, kannattaa hyödyntää ammattilaissisällöntuottajan apua. Ulkopuolinen kirjoittaja voi auttaa sanoittamaan asiat tavalla, jota asiakkaat ymmärtävät paremmin. 


Mitä digimarkkinointia kannattaa tehdä itse? 

Sosiaalisen median orgaaniset julkaisut yrityksen on usein järkevä tehdä itse. Somekanavien hallinta on helppo oppia. Päivänpolttavat somepäivitykset syntyvät nopeimmin omin voimin, ja paras tieto niistä on usein talon sisällä. 

Kampanjahenkiset somemainonnat voi tehdä itse, jos on valmis seuraamaan kampanjan kulkua ja tekemään tarvittaessa siihen pieniä muutoksia. 

Myös sähköpostimarkkinointi ja uutiskirjeet on helppoa ja kustannustehokasta tehdä itse. Uutiskirjetyökaluja on saatavilla sekä ilmaisina että maksullisina, ja nykyään ne ovat varsin intuitiivisia käyttää. Jos talon sisällä on sykkivällä runosuonella siunattuja työntekijöitä, uutiskirjeet voivat olla varsin mukavia hoitaa itse! 


Kuinka paljon markkinoinnin ulkoistaminen säästää aikaa? 

Kun markkinoinnin operatiivinen tekeminen ja jatkuva seuranta on luotettu kumppanin huostaan, säästyy siitä suoraan viikoittaista ja päivittäistä työaikaa ydinbisnekselle

Ulkoistetullekin markkinoinnille kannattaa kuitenkin välillä suoda ajatuksia. Varaa aikaa markkinointikumppanin raportointi- ja suunnittelupalavereihin ainakin muutaman viikon välein. Sillä tavoin markkinointi ja mainonta kehittyvät ja itse pysyt kärryillä kokonaiskuvasta. 

Yhteistyön alussa, kun markkinointia vasta suunnitellaan ja ensimmäisiä mainoksia testaillaan, kannattaa aikaa varata enemmän, esimerkiksi useampi tunti tai yksi työpäivä viikosta. 


Jos palkataan markkinoinnin asiantuntijoita taloon, kannattaako ulkoistusta jatkaa? 

Kannattaa! Oman markkinointipäällikön tai markkinoinnin asiantuntijan saaminen yrityksen leiville ei suinkaan tarkoita, että tarve ulkoistukselle loppuu. Yhdessä sisäiset ja ulkoistetut markkinoinnin resurssit voivat saada entistä parempia tuloksia aikaan! 

Keskustele markkinointikumppanisi kanssa uudesta työnjaosta ja yhteistyön sisällöstä. Markkinointikumppani voi lisäksi auttaa perehdyttämään uuden markkinoinnin osaajan yrityksesi markkinointiin. 


Kumpi kannattaa, jatkuva markkinoinnin ulkoistus vai projektiluontoinen tekeminen? 

Jatkuva markkinointikumppanuus kannattaa aina pitää taustalla pyörimässä. Se varmistaa, että brändisi pysyy kohderyhmän mielissä ja markkinointi kehittyy tulosten perusteella. Jatkuva markkinoinnin ulkoistus on lisäksi helppo budjetoida ja suunnitella. 

Yhteistyötä on joskus hyvä täydentää projektiluontoisilla markkinointikampanjoilla. Erityisesti aloilla, joilla on paljon sesonkivaihtelua tai yrityksissä, joissa tapahtuu isoja muutoksia kuten brändiuudistuksia, voi lyhyistä pyrähdyksistä olla paljon hyötyä. Jos omat resurssit vaihtelevat esimerkiksi kausittain, voi yksittäisillä projekteilla hyvin täydentää ruuhka-aikojen tekemistä. 


Kannattaako markkinoinnin ulkoistus keskittää vai käyttää useita markkinointitoimistoja? 

Lähtökohtaisesti on rahan- ja ajankäytön kannalta kätevintä ulkoistaa markkinointi yhdelle kumppanille, joka pystyy tarjoamaan kaikki tarvitsemasi digimarkkinoinnin palvelut. 

Jos yrityksesi toimii ympäri Suomen ja tarvitsee paikallistuntemusta osaksi markkinointiaan, silloin voi olla luontevaa käyttää paikallista kumppania eri toimipisteillä. 


Kuinka paljon markkinoinnin ulkoistaminen maksaa? 

Digimarkkinoinnin ulkoistamisen hinta riippuu luonnollisesti ulkoistuksen laajuudesta ja sisällöstä. Kokonaishintaan sisältyy sekä mainonnan budjetti että ulkoistetun työn osuus. 

Yleensä osittaisen markkinoinnin ulkoistuksen hinta on kuukausitasolla muutamista satasista ylöspäin. Laajan ulkoistuksen hinta voi isommalla organisaatiolla olla tuhansia euroja.  

On kuitenkin hyvä muistaa, että markkinointi on aina investointi: jos tässä kuussa käyttää siihen 500 euroa, muutaman kuukauden päästä sen tulokset näkyvät kasvaneena myyntinä. 

Lue esimerkki menestyneestä markkinoinnin ulkoistuksesta 


Nappaa kalenterista aika meidän digimarkkinoinnin asiantuntijan kanssa

Haku