Hyppää sisältöön

23.10.2020

Uutiset

Sanomalehti on tutkitusti luotetuin media

Hyviä uutisia sanomalehtimainostajille! Sanomalehti on vahvistanut ykkösasemaansa suomalaisten luotettavimpana mediana.

Tulos käy ilmi IRO Researchin elo-syyskuussa tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta, jossa selvitettiin eri medioiden luotettavuutta, uutis- ja ajankohtaismedioiden tärkeimpiä ominaisuuksia sekä sanomalehtien merkitystä yhteiskunnalle ja paikallisuudelle.

Sanomalehti luotetuin printissä ja digissä

Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan Suomen koko aikuisväestöstä kolme neljästä (75 %) luottaa painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin. Seuraavaksi eniten luotetaan tv-kanaviin tai niiden verkkopalveluihin (58 %) sekä radiokanaviin tai niiden verkkopalveluihin (43 %).

Erityisen huomioarvoista on, että nuorista aikuisista peräti 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina. Muihin medioihin verrattuna sanomalehti on tässä ikäryhmässä aivan omilla luvuillaan. Toiseksi sijoittuvaa televisiota pitää nuorista aikuisista luotettavana 35 prosenttia eli ero sanomalehtiin on peräti 53 prosenttiyksikköä.

Googlen, verkossa olevien uutisportaalien, sosiaalisen median, tubettajien ja blogien luotettavuus on tutkimuksen mukaan hyvin matalla tasolla niin kaikkien aikuisten (2–6 %) kuin nuorimpien (3–15 %) keskuudessa.

Mikä merkitys median luotettavuudella on mainostajalle?

Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan peräti yhdeksän kymmenestä (89 %) suomalaisesta ajattelee, että uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus on nimenomaan luotettavuus. Tämä havainto entisestään korostaa sanomalehtien ylivoimaisesti luotetuimmaksi koetun median aseman merkitystä.

Toisin sanoen lukijat haluavat kuluttamaltaan medialta luotettavuutta ja tutkimuksen mukaan sanomalehdistä he kokevat sitä saavansa.

”Mainostajille median luotettavuudella on valtava merkitys. Kun mainos on esillä luotetuksi koetussa mediaympäristössä, se saa osansa mediaympäristön luotettavuudesta, millä puolestaan on vaikutusta mainoksen uskottavuuteen ja sitä kautta tehoon”, perustelee Ilkan aluemyyntipäällikkö Mervi Marttila.

Haluatko oppia tekemään huomiota herättävää ja toimivaa sanomalehtimainontaa?

Lue nämä vinkit, ennen kuin teet sanomalehtimainontaa! Tuoreessa oppaassa esittelemme Kärkimedian tuhansiin tutkittuihin mainoksiin perustuvaa tietoa mainosten huomioarvoon ja toimivuuteen vaikuttavista asioista.

Oppaasta saat selkeitä tutkittuun tietoon perustuvia neuvoja parempien mainosten tekemiseen. Voit ladata oppaan täysin ilmaiseksi.

Lataa ilmainen opas

Tuhat suomalaista -tutkimus 2020

Osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta selvitettiin medioiden luotettavuutta, uutis- ja ajankohtaismedioiden tärkeimpiä ominaisuuksia ja sanomalehtien merkitystä yhteiskunnalle ja paikallisuudelle. Tutkimusta varten tehtiin yhteensä 1000 tutkimushaastattelua 18-vuotta täyttäneiden suomalaisten keskuudessa. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 25.8.–2.9.2020. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan +/- 3,2 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen tilasi Sanomalehtien Liitto.

Lue lisää tutkimuksesta: Tuhat suomalaista -tutkimus

Haku